2018. november 7., szerda

Csak keményen

A magyar miniszterelnök sikeres kínai találkozók után (ahol az egész gyorsan fejlődő közép-európai régiót képviselte) hazafelé menet beugrott Helsinkibe, most itt van az európai néppárt nagygyűlésén pont abban a Messukeskusban, ahol a múlt hétvégén a játék expon, elõtte héten a könyvvásáron voltunk. Az EU parlamenti választásokig fél év van hátra, most kell megmutatni a fogunk fehérjét, azt, hogy milyen is a magyarok istene, kik vagyunk, milyen elszántak, hölgyeim és uraim, mit akarunk...

Itt a nagy lehetőség, most kell átvenni az uralmat az EU felett, főként, hogy Merkel bejelentette visszalépését az európai politikától.

Itt a nagy lehetőség, hogy OV vegye át az EPP irányítását.

Vagy az is lehet, hogy csak szeretne visszakerülni a nagypolitikai játszmába, ugyanis az eu értékekkel szembe menve és a keleti nyitással eléggé kipontozta magát. Az után, hogy majdnem kiutáltatta magát az úri körökből, most itt próbálja visszanyalni magát.

Gondolkodom, milyen stratégiát választanék neki. Hivatkozhatnék arra, hogy a finnek fele a svéd király, másik fele az orosz szomszéd felé húz, mi is szívesebben barátkozunk a medvével, ebben tehát kiegyezünk. (Mostanság rengeteg finn turista keresi fel Budapestet, erre is lehetne hivatkozni, vagy arra, hogy nálunk milyen olcsó a pia. Az én választási beszédemet is be lehetne dobni, hogy milyen jó lenne, ha Kauniainent Magyarországhoz csatolnánk.)

Tesztelem a hipotézisemet, elmondom olvasott kollegámnak, erre kijavít: ma már csak 2% szívét dobogtatja meg a vörös zászló. Tehát az orosz barátságra hivatkozni, ezzel kampányolni hiba lenne.

Magyarországnak szimpatikus nagykövete van Helsinkiben, barátságos, megnyerő modorú, fiatal, finnül is beszél. Nem is akárhogy. Van egy olyan érzésem, hogy U. Gy. csak arra kellett, hogy segítsen megcukrozni a szart, bejuttatni a magyar vezért a finn politikusok előszobájába (lábtörlőnek), hogy vissza tudjunk kerülni az MB1-be, bár talán Finnország sem focizik ott, nem tartozik a befolyásos országok közé.

Nem szabad elfelejteni, hogy Finnország már egyszer beszopta a trójai falovat, egy hasonló kötényt éppen ezért még inkább meg lehet velük etetni. Ha úgy nézem, hogy félig tele a pohár, akkor ez egy nagy lehetőség. Bár Finnország elég kritikus a mi vezérkénket illetően. A HS mai cikkébõl:

"Lisäksi valtionjohtajista läsnä Helsingissä on Unkarin Viktor Orbán, jonka tuominen Suomeen on kokoomukselle hieman kiusallisempaa.

Kokoomus on itse, sekä puheenjohtajansa Petteri Orpon että kärkiehdokkaansa Stubbin johdolla tiukentanut suhtautumistaan Orbániin ja tämän edustamaan Fidesz-puolueeseen.

Orbánia on syytetty oikeusvaltioperiaatteen murentamisesta Unkarissa ja Euroopan parlamentti on käynnistänyt toimet maata vastaan. EPP:n kokouksen alla Stubb on linjannut, että Fidesz voidaan erottaa ryhmästä, jollei se sitoudu noudattamaan perusarvoja.

Kokoomuksen puoluesihteeri Pesosen mukaan puolueen tavoitteena on viestiä kaikissa keskusteluissa Orbánille, kuinka länsimainen oikeusvaltio ja yhteiskunta toimivat."


Hevenyészett fordításban: "Jelen vannak állami vezetők is, mint a magyar OV, akinek a Finnországba invitálása a Kokoomus (finn párt) számára kényelmetlen. A párt maga, továbbá a szóvivője PO, és a legfontosabb EP jelöltje Stubb kritikusan viszonyul OV-hoz és az általa vezetett párthoz. O-t a jogállamiság lerombolásával vádolják, amivel kivívta az EU eljárását az országgal szemben. Stubb az EPP tanácskozásán vetette fel Stubb, hogy a Fideszt ki kellene zárni a néppártból, ha nem kötelezi el magát, hogy az alap értékeknek megfeleljen. A finn Kokoomus párt vezetője P szerint a tanácskozás alatt azon lesznek, hogy figyelmeztessék O-t, hogyan működik a nyugati jogállamiság.

Szóval ide nyalni jövünk, és barátkozni, közben minket móresre akarnak tanítani. Ha én lennék O.V. kilépnék az EPP-bõl, ne akarjanak minket mint valami kutyát megszabályozni és rendre utasítani.

Nincsenek megjegyzések: