2020. június 11., csütörtök

Keresztrejtvény finnül

Ha arra vagy kiváncsi, hogy mi a keresztrejtvény finnül, akkor nem jó helyen jársz, nézd meg a googliban (ristikko). Csak azt akartam mondani, hogy a tegnapi újságban nem volt sudoku, ezért mmeetingen megint megpróbálkoztam a keresztrejtvény fejtéssel - finnül. Akartam már mutatni pl itt, de elmaradt. Most ez jött szembe:

Meghatározás: "hal-" ("kala-"). A megoldás a pikkely, oké, de hogy van finnül? A szókincsem erre nem terjed ki (suomu), (Finnország meg Suomi).

Másik: virágokon vagy virágokban ("kukissa"). A megfejtés "emit", azaz porzó vagy bibe (virág ivarszerve). Ezt sem használom minden nap, persze, hogy nem ismertem. Ez megint egy négybetûs szó. Itt a rajz róla. A legjobb az, hogy maga az "emit" nem is szerepel rajta.

"emit"

A wikipedia következõ mondata segít: "Heteet ja emit voivat olla samassa kukassa, jolloin kukka on kaksineuvoinen, tai eri kukissa, jolloin kukka on yksineuvoinen." azaz "a bibe és porzó (nem tudom melyik az elsõ, de a szövegkörnyezet alapján ezek a szavak állnak itt) lehetnek ugyanabban a virágban, akkor a virág kétszikû (kaksi neuvo = két szik, neuvo szokásosabb jelentése: tanács, neuvosto=tanács (mint testület), Neuvostoliitto= Szovjetúnió, csak hogy az embert jobban megkeverje).

Itt egy keresztrejtvény finnül:



A megoldásban (a finneknek is) a ratkoojat.fi oldal segít, de nem mindig. a képes meghatározásoknál például nem.

Nincsenek megjegyzések: