2020. július 20., hétfő

Izzadok mint a gödény

Mostanában azt játszom a lányommal, hogy tesztelem, mennyire ismeri a magyar szavakat. Sokat összeszed menet közben, de van, amit nem ért. Mondok neki egy szólást, de csak félig, és kérem, hogy fejezze be. Pl: Izzad, mint a ... és várom, hogy fejezze be. A válasz kb ilyen szokott lenni: Izzad, mint a gödény. Miért pont a gödény? Mert az sokat iszik.

Most én is izzadok, mint a gödény. Vagy, mert ilyenkor kijavítom, és elmondom, hogy mondják otthon: izzadok, mint a ló. Miért pont a ló? Mert az jó nagy. Lódarázs, lótetü, ló*szar... Finneknél a nagy a hirvi/hirven, azaz szarvas-. Hirven hyvä pl a nagyon jó. De van kivétel: a hirvikärpänen, magyarul szarvas-kullancslégy (wikipedia itt), mert az picike, s nem is azért került a szarvas a nevébe, mert k. nagyot csíp, hanem mert az erdei szarvasok élõsködõje. Próbáltam, kb másfél éve csípett meg. Elõször azt hittük kullancs...

Izzadok, és ez azért kellemetlen, mert éjjel ruhát kell cserélni, s nem csak ruhát, takarót és ágyat is. Mert hogy olyan ló-meleg van. Kijavítom: dög meleg. Ma pl 27 fok, szinte olyan volt kint menni a napon, mint otthon, Budapesten. Van ebben valami jó is. Na nem az, hogy moshatok naponta 2-szer, nem is az, hogy a meleg miatt nem kell haza utazni, hanem az, hogy most nem vizesedik a lábam. Ami jó, mert megint nem találták, mi volt az oka.

Belenéztem az elkavart labor eredmény pótlására levett újabb minta eredményébe: negatív. Azaz nincs az a baci/vírus, amit a doki néni gyanított. Ami azt jelenti, hogy megint újabb vizsgálatok jönnek, vagy feladom az egészet, és próbálok megbarátkozni és együtt élni azzal a tudattal, hogy ezeket a panaszokat már nem lehet megfixálni. Abban bízok, ha jön az újjászületés, vagy feltámadás, akkor valami jobb testet kapok. Pl nagy melleket. (Errõl már írtam: ha nem emlékszünk a korábbi életeinkre, akkor tök felesleges újjászületni, az ugyan olyan, mintha a nullából jönnénk mindenféle múlt nélkül.)

Most itt abba is hagyom. Holnap munkanap. Aludjatok jól, álmodjatok szépeket. Ne felejtsétek el az esti imát!

Még valami. Ma 14.400 lépés gyûlt össze. Gyanakszom, hogy az úszást is beleszámolta valahogy. Majd letesztelem.

Nincsenek megjegyzések: