2020. augusztus 18., kedd

Rizsmintás tál készítése

 Hozzávalók:

  • rozsdamentes acél edény
  • 100g rizs
  • fél liter 7 dl víz
  • ízlés szerint só
  • udvar
  • szomszéd
  • szép idõ 

Elkészítés:

A rizst bõ vízben feltesszük fõni. Gondoskodjunk róla, hogy ne legyen túl sok a víz, hogy ne kelljen túl sokat várni, míg elpárolog. Kísérletezéssel be lehet lőni a megfelelő mennyiséget, de kb 7 dl elég kell legyen.

Míg fõ, kimegyünk az udvarra pokémont cserélgetni, vagy újságot olvasni, vagy gyomlálni, kinek mi a kedvenc délelőtti elfoglaltsága. Fontos a friss levegő, a friss levegőn eltöltött idõ lenyugtat, az esőben meg megázunk. Tehát ezt a receptet csak szép időben tanácsos elkészíteni.

Mikor úgy érezzük (az orrunkkal), hogy a szomszéd pattogatott kukoricát sütött, kimegyünk a konyhába, és elzárjuk a gázt (villanyt, indukciót, kinek mije van. Fatüzeléses kályha esetén levesszük az edényt a tűzhelyről).

Tádámm, kész is a rizses minta!

Rizsminta

Hogy miért kell ehhez szomszéd? Mert ha nincs szomszéd, akkor nem tudunk arra gondolni, hogy a szomszéd pattogatott kukoricát pattogatott, akkor valami más módszer szükséges az idő (és a tál elkészültségének) mérésére.

Erős idegekkel vagy nyugtatóval rendelkező kukták kipróbálhatják a receptet szomszéd nélkül is, közelről nézve az edényben zajló folyamatot. Akkor jó, amikor az alja szép barnára pirult (barnult, feketedett). Fontos, hogy semmi módon ne avatkozzunk be, ne kavargassuk, ne adjunk hozzá több vizet, mert akkor odaég, és baszhatjuk. A legjobb, ha hozzákötözzük magunkat egy hajóárbóchoz, ahogy a szirének ellen Odüsszeusz. Vagy ha levágjuk a karunkat, de az kicsit veszélyes.

Ja még valami:

Egy lapos fakanállal vagy lapáttal, vigyázva, hogy az edény alját feleslegesen ne karistoljuk össze, leszedjük a barnára sült rizst. A kész remekművet instagrammon, blogon, facebookban, vagy kéretlen levélben megosztjuk hashtag rizsminta néven.

 

---

A ma délutáni programom? Azt hiszem elmegyek az ikeába (enni és edényt venni).

2 megjegyzés:

Agyrágóbogár írta...

:D jó recept! Nekem a szén tojás a mesterművem :D Egy edénybe tegyél oda 4 tojást főni, majd pattanj a biciklire és tekerj a város másik végére. Ott jusson eszedbe, hogy tojást főzöl, szélsebesen tekerj vissza, majd csodáld meg a füstöt és a koromfekete tojás szerű szén formációkat.

Betond írta...

Finom lehet :)