2020. augusztus 19., szerda

Teszt

 Ismerõs meséli, mennyire kellemetlen volt neki a korona tesztelés. Az orrában turkáltak a pálcával (sokáig), aztán 2 napig fájt neki az orr-ürege. Repüléshez kellett neki, vízumot hosszabbítani el kellett repülnie haza, szóval nem tudta kikerülni.

Nekem nem volt ennyire maradandó az élmény: az államiban a torkomból vettek mintát, az üzemorvosnál meg az orromból, de nem nyomkodták véresre.

Most látom képeken, hogy autósokat is tesztelnek menet közben. Ha az ember megkönnyezi a mintavételt, sõt, ha utána még fáj is, hogy lehet akkor utána tovább vezetni? Hol itt a business use case?

Nem értem, ha ez a szar cseppfertõzéssel terjed, miért nem elég rálehelni egy üveglapra, vagy egy petri-csészére, miért nem csinálnak olyan készüléket, ami a kilégzett levegõbõl veszi a mintát, mint a rendõrök alkohol tesztere?

---

Közben egy kicsit ovlasgattam, hogy lesz-e, van-e második hullám. Kell-e félni, vagy lehet-e utazni. Vannak olyan szkeptikusok, akik azt mondják, hogy a most felfutó görbék a felfutó tesztelés miatt vannak: sokkal többet tesztelnek pl spanyolországban, ezért sokkal több (enyhe tünetet produkáló) emberrõl derül ki, hogy elkapta, de bele nem halnak. Szóval a halálozási görbe nem görbe, hanem lapos egyenes.

Vitatkoznék a szkeptikusokkal: oké, hogy sokkal többrõl tudjuk, hogy hordozza a vírust, de ha már tudjuk, legalább ezek otthon maradnak, és nem terjesztik tovább, s mehetek nyugodtan uszodába.

---

Tegnap a fogorvos azzal indított, hogy öbögetnem kellett hidrogén-peroxiddal 1 percig, aztán volt csak hajlandó (maszkban, arcvédõ sisakban) belenézni a számba. Erõs volt, citrom ízû, ki kellett köpni. Volt, aki lenyelte, és túlélte. Lám igaz, amit valami elnök mondott a tisztítószer ivásról?

Nincsenek megjegyzések: