2020. szeptember 8., kedd

Új konyha

Meséltem már, hogy kb 3 éve bedöglött a fagyasztóm? Akkor arra gondoltam, hogy minek nekem (1 személyes családnak) 2 külön hidegszekrény, ki lehetne dobni a fagyasztót, és a hûtõ helyére be lehetne tenni egy kombit, amiben alul fagyasztó, felül hûtõ van. Akkor a konyhapultom 60 centivel szélesebb lehetne, és jobban elférnék, amikor dolgozok. Szerencsére 300 euroért meg lehetett javítani az elektronikát, nem kellett újat venni, és a konyha felújítás elnapolódott. De szép kifejezés!

Aztán elromlott a mosogatógép, s egyben észrevettem, hogy a mosogató csap mellett folyik a víz. Akkor arra gondoltam, hogy ki kellene cserélni a konyhaszekrényt, de legalábbis a csapot, meg a mosogatót, akkor a kettõt egyben, egy új konyhapulttal, de mivel a csempe is öreg és ronda, azt is, akkor meg a teljes konyhaszekrényt is ki lehetne cserélni egyben, s ha már minden kint van, a parkettát is fel lehetne újítani egy csiszolással. Azaz bedöglött mosogató = konyhafelújítás. Sikerült lebeszélni magam, mert ha beüt a korona (akkor még nem sejtettük), vagy ha megnõsülök, és Westendre költözök, akkor ez a lakás úgyis megy a veszendõbe, szóval nem költök rá. Vettem új mosogatógépet, jött a vízszerelõ és bekötötte, és kicserélte a csapot (egy olyanra, ami szanaszét fröcsköli a vizet, mert túl rövid a szára).

Aztán bedöglött a tûzhely. A 4 fõzõlapból csak a 2 baloldali melegített, a jobboldaliak meghaltak. A kemence (sütõ) az ment. Gondolkoztam, hogy na most akkor igazán itt van az ideje, hogy menjen minden, a konyhagépek (felújított fagyasztó, ami most is annyira tele van, hogy egy felvágott paprikát alig tudtam benne elsuvasztani, az új mosogatógép), meg a kopott bútorok, és a parkettára is ráfér a felújítás. Gondoltam, nem vacakolok az ikeás szekrényekkel, ahhoz két ember kellene, s azt már kipróbáltam az elsõ saját házamban, mikor innen hazaköltöztünk. Nem, nem kell az, hogy a segítõm (ott 2003-ban az öcsém segített) elégedetlenkedjen azon, hogy nem haladunk, mert túl lassú vagyok). Nem, nekem kulcsrakész konyha kell! Bemegyek valami konyhás szaküzletbe, kinézem, megrendelem, õk kijönnek, és építenek nekem egy komplett új konyhát csappal, beépített gépekkel. szigettel, nagy munkaterülettel, s mindennek lesz helye.

Azt ám. Az egy valag pénz, s ki tudja, nem leszek-e szerelmes s nem akarok-e majd innen egyszer elköltözni, meg a korona sem ért véget, jön a második félidõ (hullám). Inkább megtartom, a gyerekeim többet örökölnek. Vagy elverem repjegyre. Vagy alkoholista leszek. Vagy kipróbálok valami bódító hatású szert, ami lenyugtat a picsába.

A megoldás az lett, hogy amikor eltörött a kis Nokiám (5.1 plus), mert csak leszaladtam egy meredek dombon, és az alján átugrottam egy kis árkot, szemüvegben, megelégeltem, és beszaladtam a Giganttiba, ahol 5 perc alatt vettem egy új Nokiát (5.3), és ráadásnak (szintén 5 perc alatt) egy tûzhelyet. Ami ma 8 és 13 között megérkezett. Még nincs 9 óra, de már megy a kiégetõ program: villanyszerelõ hozta, be is kötötte, kipróbáltuk, megy. Pontosabban...

Ha elromlik a tûzhely, nézd meg, nem-e a biztosíték van kiégve. Nálam még azok a hagyományos becsavarható porcelán biztosítékok vannak. Megnéztem, nem volt kiégve, legalábbis a tûzhely 3 biztosítéka nem. Végignéztem mindent, semmi nem volt kiégve. A tûzhely 10 amperes biztosítékait egyenként ki is vettem, megkocogtattam, kicseréltem, akkor sem. Hát nem találtam a hibát.

Ha nem találod a hibát, akkor nézd meg megint a biztosítékokat. Megnéztem megint. Hiába.

Azt mondja a szerelõ, mikor bemérte, hogy nálam a szauna kályha és a konyhai tûzhely biztosítékai fel vannak cserélve, pontosabban a kis karton lap, ami oda be van tûzve, az fel van cserélve, ezért a szauna kályának van 3 darab 16 amperes biztosítéka (oda 10 A elég), és a tûzhelynek van 3 darab 10 amperes biztositéka, annak 16 kell. Megcserélte, és tádámm, mûködik. Avagy: a szaunának jelzett egyik 10 amperes bizosíték valóban ki volt égve, a végén ott volt a piros fémlap, ezért nem látszott hibásnak, ez volt az oka, hogy a tûzhelyem meghalt.

Tehát, ha elromlik a tûzhely, nézd meg a biztosítékot.

Sebaj, most van új tûzhelyem. Öröm lesz újra a sütés-fõzés. Most akkor nem kell új feleség, sem westendi ház, most boldog vagyok.

Míg ezt megírtam (meg lefuttattam két tesztet, ma a konyhafelújítás miatt távmunkázok), lassan le is telik az egy órás próbaüzem, ami azért kell, hogy kiégjen a gyári olaj a sütõbõl. Na, hogy ezt megünnepeljem, megyek, fõzök egy friss kávét a Bialetti kotyogóssal, Tim Horton kávéból. Az utóbbi idõben, mivel sokat itthon voltam, lassabban fogy. (Ilyenkor 3:1 gyorskávét csinálok, mert az gyorsabb.) Na jó, tartogattam, mert ki tudja, mikor jutok el újra olyan országba, ahol kapni...

Nincsenek megjegyzések: