2021. április 28., szerda

Itthon - végre

1. teszt negatív, utazás pipa (alig voltak a gépen, nem éreztem magam veszélyben), 2. teszt negatív, piros cédulát akkor lehet levenni az ajtóról, ha a rendõrség elfogadja a 2 beküldött negatív teszt igazolást.

Kérdések:

A finn teszten a finn nevem és személyi számom áll. Hogy fogja a kerületi illetékes rendõrség beazonostítani, hogy az én vagyok? Finnországban a személyi szám teljesen beazonosít, nem kell megadni címet, születési dátumot, anyja nevét. Söt, az anyja nevét nem is rögzítik, a letelepedési engedélyhez az apja nevét kérik (ami a magyarban anyaföld, az a finnben apaföld, isänmaa)

Miért kell az utcán is maszkot hordani? Nem száll el a levegõben?

Ha maszkot kell hordani, miért az állára tolva hordja mindenki?

Miért követeli meg egyes munkaadó, hogy a dolgozó otthonról kilépve egész az esti hazaérkezésig latex kesztyût hordjon? (Mikor a tesóm hazaért este késõn, majdnem infarktust kapott, hogy az ajtón kint volt a piros belépni tilos cédula. Azt hitte, hogy ha én ideiglenesen, a negatív tesztek miatt karanténban vagyok, akkor most õ is karanténba kerül.)

A kesztyût rám is rám akarta erõltetni, hogy õt védjem, mert a munkaadója ezt megköveteli. Errõl otthon beszélgettünk az exemmel, hogy mekkora hülyeség. A zseb-fertõtlenítõ jobb. A kesztyû gondatlanná tesz. Megfogod a buszon a kapaszkodót, a kezed védve van, de minden más, amit azzal a kesztyûvel megfogsz, kontaminált. Ha szemedbe lóg a hajad, ha megfogod a csomagod, a buxád... Ha kapaszkodás és leszállás után azonnal lefertõtleníted a kezed, akkor az tiszta, és a magadnál hordott dolgaidat megint piszkálhatod.

Szerintem a hülye szabályokat azért találták ki, hogy lehetetlen legyen mindent betartani. Biztos liberálisok, hogy ellehetetlenítsék lelkileg a csóri magyarokat.

A zöld fák, a szép tavaszi idõ csalogat ki, de most dolgoznom kell.

Anyukám az állapotához képest jól van. Nagyon megöregedett az 1 év alatt, alig ismerem meg. Kicsire összement, megaszalódott, mint valami aszalt szilva vagy napon szárított paradicsom. Lassan beszél, de tudatánál van.

Beszéltem az aktuális barátnõmmel telefonon, azt mondja, hogy hallja a hangomon, hogy mennyire jobban vagyok, hogy haza jöttem. Majd azt még meglátjuk, hogy mennyire sikerül elkapni valami szarságot, ha kimegyek a telekre összeszedni a metszett fákról levágott ágakat. A terv az, hogy minden gyerekem jön, a munka után szalonnázunk, és elmegyünk a lányom új házát megnézni. Kb 1 éve költöztek be, természetesen még nem jártam náluk, de a mama se.

A korona tesztrõl még annyi: interneten kersztül szinte lehetetlen volt foglalni gyors korona tesztre idõpontot. Jövök ki a repülõbõl, át a rendõrségi ellenõrzésen (természetesen piros cédula, karantén, adatfelvétel, tájékoztatás - jó nagy melle volt a csajoknak) ott áll egy valaki, cédulát osztogat, hogy karantén ellenes korona teszt azonnal a kijárat mellett jobbra. Egy ideig keresnem kellett a helyet, ahol azonnal beleturkáltak az orromba. Mondom nekik is, hogy csókolom, szükgégem lenne egy negatív korna tesztre, hol lehet venni? Persze nevetnek, de megcsinálták. Az orromból. Ez már a második, de  nincs vége, lesz még 2 haza felé. Még jó, hogy regisztrálni és keresgélni kellett, mert az alatt eltelt egy fél óra. A két teszt között ugyanis el kell teljen 48 óra. A finn teszt vasárnap 11:02-kor volt helyi idõ szerint, az itteni magyar 11:26-kor, magyar idõ szerint. A kettõ között persze nem 48 hanem 49 óra telt el, de nem tudom, hogy a magyar õrs tud-e számolni idõzónák közötti eltérést. (egyik CEST, másik EEST). Ha nem, akkor is védve vagyok, megvan nominálisan is a 48 óra.

A jogi iratok fogalmazása borzalmas (korona karantén feloldását illetõen)

A másik a bank. Megfenyegettek, hogy ha nem megyek be 2020 dec 21-ig azonosítani magam (semmi adatom nem változott), akkor a bankbiztosítási alap nem fedezi a káromat, ha a bank csõdbe megy, tehát a magyar bankban álló millióim (ami a ház eladásából megmaradt, s amit a forint gyengülése és a korona miatt nem tudtam eddig haza talicskázni) oda, ha az unikredit úgy dönt, hogy bedobja a bocskort, vagy ha a magyar kormány úgy dönt, hogy bedönti, vagy bedarálja vagy államosítja... Szóval amint lehet, amint vége a munkaidõnek, irány az automata (2 ingyenes KP felvét áprilisban és májusban is), és huss, viszlát magyar bankrendszer.

Az ügyfélkapu meglehetõsen jól mûködik. Persze ott megtalálni bármit az lehetetlen, de ha kigooglizod a tájékoztatót (ami persze érthetetlen jogi nyelven van írva), akkor tudod, hogy a rendõrség oldalán kell kezdeni, belépés vagy e-ügyintézés, ott kell használni a kormányoldalas jelszavadat, na akkor sikerül 1) bejelenteni, hogy az országba 24 órával késõbb belépsz, 2) kérsz engedélyt, hogy a koronateszt idejére elhagyd a karantént, 3) feltöltöd a 2 negatív teszt erdményt. 

Mondjuk azt sem értem, hogy ha vasárnap finnországban negatív voltam, akkor miért kell kedden vagy szerdán új. Ha a repülõn elkapom (kb 20-25 utas volt, de voltak oroszok), azt az aznapi vagy másnapi nem fogja kimutatni.

Heh?

Nembaj, próbálok a szabályoknak megfelelni, maszkom van, az úszószemüvegem is itt van, hogy a szemembe ne menjen be a kilélegzett torokszag.


Nincsenek megjegyzések: