2024. március 25., hétfő

Fél siker

Margit mondja a Besenyõ családban, hogy fél telek, erre Pistabácsi mondja, hogy te nem fél telek vagy, hanem egy egész.

Én most azt mondom félsiker, mert képem van, tudom is menteni, de hangom nincs. Nem a nátha, hanem a VHS video.

Hajnal 3-ra lett mûködõ Linux Mintem. Újra le kellett töltenem az install mediát, mert 19.3-ról nem sikerült az upgrade, de a frissen installált 21.3-as Mint ment mint az ágybaszarás. Letöltöttem az OBS-t, ami arra lenne hivatott, hogy a digitalizáló kártya képét rögzítse, na az kiakadt, hogy a videokártyát a legalább 10 éves gépben (de inkább 15) nem támogatja, frissítsem a drivereket. Azt hiába próbálom, minden friss, csilivili és tiptop.

Mit lehet ilyenkor csinálni? Megyek tovább, csekkolom, hogy mit tudok ebbõl az öreg gépbõl kihozni. Hogy tudnám lecsekkolni, hogy a digitalizáló kártya plug-and-play mûködik-e?

1. Videót és zenét tudok lejátszani? Tudok, a youtube Madness Swan Lake szépen szól.

2. Webkamera mûködik? Bedugom, és - oops, nincs kamera szoftver. Van VLC, amit windowson csak kazetták és filmek lejátszására használtam, ezen ki tudom választani a kamerát, mint forrást, és röpködnek a selfie-k.

3. Tudom rögzíteni a kamera képét videóban? VLC-ben van felvétel, felveszi a fejem, ahogy üresen tátogok. Egyben születik video file, amin meg tudom nézni, hogy helyi videót is le tudok játszani. Csekk.

Fél siker, mert kép van, hang nincs.

4. Valahogy rá tudom venni a VLC-t, hogy a digitalizáló kártya inputját megegye? Rá. Bedugom a digitalizáló cuccot (USB eszköz, bele a videokábelt, amit rákötök a VHS videómagnóra), és tádámm, van képem. Lehet a beállításokon finomítani. Azt hittem, hogy a felvétel Secam, de ha úgy nézem, fekete-fehér és szemcsés. PAL-ra állítva színes. Csak hang nincs.

Azaz tudok videót rögzíteni, képet, hangot meg majd alámondom. Vagy tovább kisérletezek, és valahogy ráveszem, hogy a számítógép hangkártyájáról vegye majd a hangot, amint találok RCA -> jack átalakítót.

Most itt tartok, ma munkanap, pausolom a videót meg a projektet, és megyek meetingezni.

Van egy fél sikerélményem. Jobb, mint a semmi.

Nincsenek megjegyzések: