2024. április 6., szombat

Dolgozunk

Megkaptuk a kulcsot, elkezdtük kicsomagolni az új lakást. Ami nem új, csak nekünk. Helyenként 3 réteg tapéta van egymáson, gõzölõ géppel gõzöljük, úgy viszonylag könnyen lejön. A saját lakásomban a hálószobám tapéta eltávolítása és a festés 7 hónapig tartott, ebbõl a tapéta levakarása legalább a fele volt, most 2 nap után megvagyunk a nappalival és az egyik szobával, a maradékkal holnap végzünk. A gõzöléses trükköt a festõk mondták, s segítettek megspórolni 750 eurót, annyiért csinálták volna meg õk. Volt 3 beépített szekrény, annak a lebontása és a hulladék elszállítása 2000 euro lett volna, azokat ma 2 óra alatt lebontottuk, rombolni mindenki tud, és a hulladék faanyagot hétfõn egy vállalkozó 150-200 euroért elviszi a hulladéklerakóba. A parketta nem menthetõ, még nem tudjuk kivel és hogy fogjuk felújítani a padlót. A festésre megkötöttük a szerzõdést, rengetegbe kerül, de javítják az ajtókat is (van, amelyik be van szakadva), és festik az ablakok, ajtók kereteit is. A plafon "cseppkõ" szerû, rücskös, azt fújni fogják. A beépített szekrényeket versenyeztetjük, az egyik ezer euróval olcsóbban hozná, de tolóajtós, én frászt kapok a tolóajtótól, fõleg, hogy a szekrény közepét nem fogjuk teljesen elérni. Hiába mondom az asszonynak, hogy rendes ajtókkal kérje, olcsóbb is lenne. A villanyász majd csak hétfõn jön, becsülni sem tudom, mennyibe fog kerülni, hogy a falon kivüli kábelcsatornából a kábeleket a lábléc mögé rejtse. Meg van egy extra kérésem, az én szobámba is legyen ethernet, meg tévé antenna csatlakozó, ahol magyar tévét fogok nézni. Utálom a wifit, még mindig. A lakatosnál megrendeltük a zárak újra kódolását. Egy vagyon lesz, mivel két bejáratunk van, az egyik a lakásé lenne, a másik az irodáé. Amint legyártja a gyártó, cseréljük. Ma kintvolt egy újabb szaki, akirõl kiderült, hogy magyar. Az asszony beszélt vele, mert több árajánlatot akart. Neki sajnos már nem igen maradt munka, mert akik tegnap jöttek ki, azok eléggé profiknak tûntek, és velük leszerzõdött. (Meg volt, amit már megcsináltunk mára magunk.)

Holnap csekinelek, aztán jönnek a gyerekek segíteni (M* és a barátnõje), aztán N* születésnapját fogjuk ünnepelni, vagy négyen, vagy öten, attól függ, asszony végez-e a házban. Ebben a fél családban két és fél vegetáriánus van, úgy készülök, hogy nekik is finom legyen.

Amugy hulla fáradt vagyok. Talán a húgomtól elkapott nem ragályos kór utóhatása, talán rák, vagy öregkori végkimerülés, vagy elvonási tünet, vagy szívelégtelenség. Bármi is lehet, szerencsére van a tévében jó sorozat és az kikapcsolja az agyam. (Francia sorozat, takarítónõ szuper intelligens és beskatulyázhatatlan egyéniség, a rendõrségen takarít, és megoljda a megoldhatatlan bûnügyeket. Tetszik. Nem a nõ, hanem a sztori.)

Azzal, hogy a festés nagy részét rábíztuk szakemberre, bár baromi drága lesz, egy csomó munkát és szívesség-kérést (és pizzát) megspórolunk. Ami nem is baj, de nem tudom, mibõl fogom tudni a rám esõ részt kifizetni. A barátnõmnek megtakarított pénze van, nekem meg havi fizetésem... Ha idõ elõtt megdöglök, akkor nem fogom tudni neki visszafizetni a számlákat és örök idõkre az adósa maradok. Ami nem is baj, ha a túlvilágon majd a meghalt volt férjével akar élni.

Nincsenek megjegyzések: