2024. július 24., szerda

Meggy Finnországban

A nõ elment vidékre, hogy anyuka lakását rendbe tegye. Ott aludt a tesójánál, akiknek az udvarán van meggyfa. Apró, de finom meggyet kaptunk egy dobozban, volt majdnem egy kiló. Két nap volt kimagozni, apró magok voltak benne, kb akkora, mint egy normális alma magja. Befõztem, lett két közepes üveggel meggylekvárom (összesen 600g). Érted, meggylekvár Finnországban. Anyu már nem fog csinálni, pedig nekem az alap élelmiszer, szinte minden túrós ételbe és süteménybe (palacsinta, rétes) az kell, mással nehéz pótolni, szóval nagy kincs.

A finnek idegenkednek a meggytõl, szerintük az romlott cseresznye (finnül a neve savanyú cseresznye). A régi sorházi lakásom közös udvarán is volt 2 fa, eléggé megviseltek, de termett rajta pár szem meggy. Volt, amikor leszedtük, és ettük, a szomszédok szörnyûlködtek, hogy ez nem ehetõ, ez savanyú, s mi hiába mondtuk, hogy a "savanyú cseresznye" teljesen normális ehetõ valami, nem hitték el. Aztán a barmok ki is vágták. Én meg elköltöztem, és most a finn családomtól van, s még le is szedték nekem.

A lekvárral amúgy bajban vagyok, 2012-es szilvalekvárom nagyon finom (meg anyám 2016-os barackja). A nõ ki akarta dobni, mert hogy az már 10 éve lejárt. Nem hiszi el, hogy mi máshogy fõzzük, nem csak felmelegítjük, hanem néha órákon keresztül "csíramentesítjük" aztán kiforrázott üvegbe töltjük és legalább egy napig dunsztoljuk. Magyarul a kb 30-40 üveg lekváramat, amit magammal hoztam, ki akarta dobni. Azt is mondta, hogy ha egy éven csak 2-3 üveg lekvárt fogyasztok el, minek kell annyit csinálni. Ebben kb igaza van, de tényleg lassan fogy. (Nem tudom mit csinál M*+M*, õk minden évben 50 üveggel fõznek be többféle gyümölcsöt és mindenféle kompótot. Azt hiszem a zombi apokalipszisre készülnek. *)

A drága kész volt mindentõl megválni, ami az enyém, ruháimat, étkészleteimet, könyveimet selejteztük le, a bútoraimat szinte mind kidobtuk, és ha a lakásom nem kel el, és visszaköltözök a sajátomba, nem lesz min aludni vagy tévét nézni vagy krumplit hámozni, nem lesz étkezõ asztalom, semmi nem lesz. Nem akarom, hogy emiatt maradjunk együtt. Most éppen jó, de a múlt héten annyi volt a veszekedés és a feszültség, hogy néha tényleg azt remélem, hogy a lakásom nem kel el az õsszel, lejár a szerzõdés az ingatlanossal, nem hosszabbítom meg, és visszaköltözök, mert jobb volt talán függetlennek lenni.

A mindennapi ingyen dugás lehetõsége nem pótolja a szabadságot. **

*) Most olvasom valahol ***, hogy átmeneti generáció vagyunk, Gen-T (transform), az agile világból megyünk az AI világba, és hogy az új világ más lesz. Összevetem azzal, hogy X* a vízöntõ korszakot hasonló világváltozásnak gondolja, a Plejádiak eljövetelét várja, ami összefügg valami 13 ezer éves ciklussal. Sokan meg fognak halni, mint az apokalipszisben/ban (a megfelelõ toldalék aláhúzandó). Lehet, hogy az AI-t a plejádiak küldték? Lehet, hogy a kettõ összefügg? (A Manifest sorozat szerint minden mindennel összefügg.)

**) Fõként, ha nem is használjük ki (kurva sokat veszekszünk, és egyszerûen nincs kedvem hozzá).

***) Jim Highsmith agile manifesto alapító keynote beszéde.

Nincsenek megjegyzések: